Kvinnorna är hoppet för Sri Lanka.

I ett land som kämpar för att komma på fötter kan kvinnorna komma att spela en avgörande roll. På Sri Lankas östkust stödjer We Effect kvinnokooperativ som skapar möjligheter.
– Jag har kunnat betala tillbaka mina lån och utbildat mig. Nu kan jag till och med spara lite pengar, berättar Suresh Thevamlar, medlem i kooperativet Ilamkathir.

Med stöd från We Effect har medlemmarna utbildat sig i bland annat entreprenörskap, försäljning och livsmedelshygien. Nu gör deras hemlagade smårätter succé på den lokala marknaden.

Smårätterna har bidragit till trygghet och stabilitet för deras familjer på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Suresh Thevamlar berättar om fler förändringar för kvinnorna på den lankesiska landsbygden.

– Vi är mer delaktiga i samhället nu. I många familjer är det främst männen som arbetat. Men nu, när vi kunnat utbilda oss, har många kvinnor blivit delaktiga i hushållets ekonomi, berättar hon.

– Tidigare tvingades vi ta lån till dåliga villkor men nu kan jag till och med lägga undan lite själv, även om det är svårt.

I spåren av inbördeskrig och naturkatastrofer kämpar Sri Lanka med att komma på fötter. Under inbördeskriget som pågick mellan 1983 till 2009 dog tusentals människor. Långt fler blev hemlösa när byarna på landsbygden hamnade i skottlinjen.

We Effect och PostkodLotteriet har under flera år samarbetat för att ge krigsdrabbade familjer på Sri Lankas landsbygd tryggt boende och möjligheter att återuppbygga sina liv.
– Förut bodde jag i ett skjul. Det nya huset är mycket bättre, mer stabilt och säkrare för min familj, säger Suresh Thevamlar.

Kooperativet driver också en förskola som inte bara blivit en trygg plats för barnen utan också en samlingspunkt för många av samhällets kvinnor. Kooperativet betalar förskolelärarens lön och alla samsas om att sköta om förskolan och templet som ligger alldeles intill. Förskolan, som är finansierad av Svenska Postkodlotteriet, byggdes för två år sedan. 

Kooperativet är ett tydligt exempel på hur viktigt långsiktigt biståndsarbete är och hur stor inverkan det har på människor i utsatta områden. Bit för bit återvänder livet och vardagen igen om vi hjälps åt och kämpar tillsammans mot fattigdom.