Jordgubbar mot minskat utanförskap för Balkans romer.

Familjen Hasani utanför Ferizaj i Kosovo är romer, en hårt diskriminerad minoritet och långt utanför samhället över hela Europa. Men på Balkan är situationen tydligare än på många andra platser.

För familjen Hasani har tillvaron varit tuff, men nu kan det ha vänt. De fick kontakt med IKC (Initiative for Kosova Community), som är en samarbetspartner till We Effect. Genom IKC fick de tillgång till en agronom som besökte familjens odling och genast konstaterade att de odlade fel.

  • Vi fick hjälp att ändra inriktning. Nu odlar vi bara jordgubbar, berättar Ganimete Hasani. Jordgubbsodling är betydligt mer inkomstbringande än andra grödor, säger hon. Riskerna för dåliga skördar är också färre för familjen nu, eftersom de utbildats i jordbruksteknik och hållbar odling. Skillnaderna i inkomstnivå är påtagliga, menar Ganimete.
  • Nu behöver vi inte samla tomburkar och metall för att klara oss längre, berättar hon.

Många romer på Balkan lever i omfattande fattigdom. Låga utbildningsnivåer leder till hög arbetslöshet, hög arbetslöshet leder i sin tur till utanförskap, fördomar och att många söker sig bort. Utflyttningen är hög i hela Kosovo.

We Effect arbetar med romer både i Kosovo, Albanien och Makedonien. Genom utbildning kring demokratiska rättigheter, jordbruk och yrkesfärdigheter kan många skapa en bättre ekonomisk situation. Det är först när människor organiserar sig som de verkligen kan göra sig hörda. Tillsammans kan vi göra skillnad för alla de människor som kämpar mot orättvisor, hunger och fattigdom.